Geschreven op maandag 15 oktober 2018

In onze reeks “Smaakmaker in de kijker” stellen wij graag een streekproducent aan je voor. Het verhaal achter de producten is voor ons even belangrijk als de producten zelf. Week na week gaan we zo op ontdekking door de Westhoek.

Klein Rijselhoek: het wijndomein

In Loker, op de uitdeinende flanken van de Rodeberg, passeer je in de Galooiestraat de wijnvelden van Klein Rijselhoek. Omgeven door beschermende hagen, verzorgt Peter Vandamme hier drie druivenrassen. Regent voor de rode wijn, Cabernet Cortis voor de rosé wijn en Souvignier Gris voor de witte wijn. In totaal goed voor een 2800 wijnstokken op het domein van +/- 1ha. Peter koos vanaf het begin van zijn project resoluut voor de puurheid van natuurwijnen. Op vandaag zijn er maar 2 wijnbouwers in België die natuurwijnen verbouwen.

Natuurwijnen?

De druivenrassen die Peter aanplantte zijn bewust gekozen. De heuvellandse wijnregio vraagt specifieke rassen die aangepast zijn aan ons klimaat. Peter kiest er namelijk ook bewust voor om natuurwijnen te produceren. Tijdens het volledige traject van druif tot wijn laat Peter de natuur zoveel mogelijk zijn gang gaan. Pesticiden en insecticiden worden niet gebruikt. De druiven worden na het plukken zo min mogelijk gemanipuleerd. Het filteren van de wijnen gebeurt op natuurlijke wijze, zonder koolfilters. De wijnen zijn gemaakt zonder toegevoegde suikers of additieven. Peter kweekt de gisten voor de vinificatie volledig zelf.

In principe zouden alle wijnen van Klein Rijselhoek een biolabel kunnen dragen, maar voorlopig zijn de kosten voor officiële erkenning nog te groot. De voorbije jaren werd vooral geïnvesteerd in de druiven en wijnen zelf.

Het aanbod:

 • Klein Rijselhoek Rood (Regent):
  Deze cuvée heeft een malolactische gisting ondergaan, in tegenstelling tot de witte of de rosé. Peter Vandamme laat geen enkele wijn rijpen op houten vaten, om het accent te leggen op het fruitige.
  Schitterend robijnrood.
  In de neus valt vooral het fruit op, gemiddelde intensiteit.
  Evenwichtig in de mond, met zeer discrete tannines.
  Wit vlees, gevogelte, kaas.
  15-16°C.
 • Klein Rijselhoek Rosé (Cabernet Cortis): 
  De Cabernet Cortis is een van oorsprong Duitse druif, ontstaan uit een kruising tussen de Solaris (witte druif) en de Cabernet Sauvignon (rood). Het is een relatief vroege druif.
  Intens gekleurde rosé.
  Neus met bloemige aroma’s (viooltjes).
  Genieterswijn boordevol fruit (zwarte bessen, braambessen, kersen). Mooie breedte.
  Voor bij het aperitief of de maaltijd.
  8-10°C.

Wil je nog meer informatie?

Gecategoriseerd in: #lheritage, #shop, #smaakmaker