Geschreven op woensdag 19 april 2017

Een opmerking die ik regelmatig krijg is: Artisanaal roomijs is veel harder dan ‘ijs uit de winkel’. Hoe komt dit?

Dit heeft met een aantal zaken te maken.

  • Het gebruik van pure grondstoffen zonder kunstmatige toevoegingen zorgt er inderdaad voor dat het ijs harder is als het diepgevroren is. Wij werken enkel met de pure grondstoffen en voegen geen kunstmatige stoffen toe die het ijs direct schepbaar maken.
  • In artisanaal ijs zit ook minder lucht, wat de ontdooitijd aanzienlijk verlengt. Wettelijk gezien dient 1000ml ijs minimum 500g te wegen. Ons roomijs weegt, afhankelijk van de smaak, rond de 750g à 850g per 1000ml. Doordat er dus minder lucht in het ijs zit ontdooit het ook minder snel. Je krijgt dus meer waar voor je geld :), maar hierdoor duurt het ontdooien langer en is de kans op ijskristallen kleiner.

Roomijs scheppen

Wat doe je dan best om het ijs het best schepbaar te krijgen?

Plaats het ijs minimum een 20 minuutjes op kamertemperatuur vooraleer je gaat scheppen. Neem het deksel van de verpakking zodat je in de gaten kan houden hoe snel het ijs zachter wordt.

Beter nog is om het ijs 30 à 40 minuten in de frigo te plaatsen voor je het uitschept. Door het roomijs in de frigo te plaatsen gaat het ijs gelijkmatiger ontdooien en voorkom je dat de randen van de pot sneller smelten dan de kern.

Zet een pot lauw of warm water klaar voor je gaat scheppen. Dompel de ijsschepper in het water en schep dan je ijs. Door het water warmt de ijsschepper op en gaat het scheppen veel vlotter.

Heb je nog vragen over het optimaal serveren van je ijsdessert? Aarzel niet om mij te mailen of te bellen!

Smakelijk!

Bart

 

Gecategoriseerd in: #ijstips, #lheritage, #roomijs